Укренерго пропонує чітко визначити обсяги компенсації для ВДЕ в тарифі на передачу

Укренерго пропонує чітко визначити обсяги компенсації для ВДЕ в тарифі на передачу

Укренерго пропонує чітко визначити обсяги компенсації для ВДЕ в тарифі на передачу

Укренерго  пропонує зафіксувати ліміт коштів, які Компанія може сплатити ДП «Гарантований покупець» та постачальникам універсальних послуг (ПУП) для компенсації витрат на сплату «зеленого» тарифу у 2021 р. А саме — визначити граничний обсяг на рівні суми, закладеної в структуру тарифу на послуги з передачі, оскільки сьогодні відсутня можливість повністю дофінансовувати «зелений» тариф виключно за рахунок тарифу на передачу.

Необхідність такого обмеження зумовлена завеликим навантаженням на учасників ринку, що сплачують тариф на передачу, а також значним погіршенням фінансового стану системного оператора. Так, значна заборгованість НЕК «Укренерго» перед ДП «Гарантований покупець» стала основною причиною того, що І півріччя 2020 року Компанія завершила із збитком 18,6 млрд грн.

Протягом 2020 року кошти для ВДЕ в структурі тарифу на передачу визначалися на обмеженому рівні. Так, відповідно до постанов НКРЕКП № 2668 від 10.12.2019 р. та № 1329 від 11.07.2020 р., загальний обсяг видатків на виплати для «Гарантованого покупця» на весь 2020 рік передбачено на рівні 13,2 млрд грн (без ПДВ). Водночас обсяг компенсації Укренерго перед «Гарантованим покупцем» вже сьогодні складає майже вдвічі більше — 25,3 млрд грн (без ПДВ), і до кінця року ця сума прогнозовано зросте.

Наведені дані свідчать про великий дефіцит коштів на сплату «зеленого» тарифу. Для покриття витрат на «зелений» тариф, які не входитимуть до структури тарифу на передачу, необхідно визначити додаткові джерела фінансування, які можуть використовуватися на постійній основі. Зокрема, як це було зроблено для виконання умов урядового меморандуму з виробниками ВДЕ.

Такі заходи дозволять вирішити одразу кілька критично важливих для електроенергетичного ринку завдань:

  • відкриють можливості для балансування ситуації з розрахунками за «зелений» тариф
  • стабілізують фінансовий стан оператора системи передачі НЕК «Укренерго»
  • унеможливлять стрімке зростання заборгованості оператора системи передачі перед «Гарантованим покупцем» та ПУП
  • запобігатимуть значному збільшенню навантаження на учасників ринку, що сплачують тариф на передачу.

Схожі новини

Enter your keyword

Замовити консультацію